Avrupa Birliği'nin uydu gözlem sistemi Copernicus, 2024 yılının tarihin en sıcak yılı olduğunu duyurdu. Küresel sıcaklık ortalamasının, 1991-2020 dönemine kıyasla 0,71 santigrat derece artması, iklim değişikliğinin etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi.
COPERNİCUS VERİLERİNE GÖRE KÜRESEL SICAKLIK REKORU
2024 yılının ilk 10 ayını kapsayan verilere göre, küresel sıcaklık ortalaması daha önceki yıllara kıyasla rekor seviyeye ulaştı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, bu yılki sıcaklık artışını “küresel iklimde bir dönüm noktası” olarak nitelendirirken, iklim kriziyle mücadelede acil kararların alınması gerektiğini vurguladı.
Copernicus’un yayımladığı verilere göre, Kasım 2023-Ekim 2024 döneminde kaydedilen sıcaklık ortalaması, 1991-2020 ortalamasının 0,74 santigrat derece üzerine çıktı. Bu rakamlar, Şanlıurfa gibi sıcak bölgelerde günlük yaşamı daha zorlaştırırken, daha geniş kapsamlı tedbirlerin gerektiği mesajını veriyor.
ŞANLIURFALILAR DIŞARI ÇIKMIYORDU
Özellikle Türkiye'nin en sıcak şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’da, kavurucu yaz aylarının neden bu kadar zorlayıcı geçtiği bu verilerle daha iyi anlaşıldı. Yaz boyunca Şanlıurfalılar, aşırı sıcaklıklar nedeniyle dışarı çıkmakta zorluk çekiyordu.
0 Yorum